ÚvodDetail článku
11.07.2023

Kuchyňský sporák na dřevo Pertinger

Kuchyňský sporák na dřevo značky Ökoalpin.
Sporák umožňuje tradiční vaření na dřevě.

Nedaleko Prahy jsme uskutečnili další z našich realizací a instalovali jsme kuchyňský sporák na dřevo značky Pertinger. Po několika konzultacích padl výběr na model Ökoalpin, jehož vzhled nechali naši zákazníci přizpůsobit charakteru svého příbytku tak, aby vše krásně ladilo. Díky tomu sporák podtrhuje jedinečnou atmosféru bydlení a současně umožňuje tradiční vaření na dřevě.

Sporák na dřevo Ökoalpin 90 v odstínu na přání

Běžně je Ökoalpin 90 k dostání v rozměrech 900 x 600 mm s nastavitelnou výškou, a to v rozmezí 850 až 910 mm. Kamna lze tedy vyrobit hlubší nebo vyšší tak, jak si to přeje zákazník. Příjemný pohled do ohně pak zaručují prosklená dvířka. Naši zákazníci si vzhledem k pozici komína vybrali sporák s troubou vlevo od topeniště, nicméně je možné mít i variantu s troubou vpravo. Sporákovou hrazdu si zákazníci nechali umístit z boku, aby nebránila průchodu okolo kamen. 

Naši zákazníci nakonec zvolili slonovinový odstín bočních stran a zásuvky kamen a dvířka s rámem plotny v nerezu. Díky tomu ladí kamna s kuchyňskou linkou, která je vyvedena ve světlých barvách. Abychom měli jistotu, že kamna budou ve stejném odstínu jako kuchyňský nábytek, bylo potřeba barvu přesně definovat pomocí mezinárodního označení barev – RAL. 

Zásuvku sporáku hospodyňka využila k uschování velkých hrnců, takže je vše pěkně při ruce a nemusí se zbytečně přenášet. Zásuvka může ale sloužit i k uložení dřeva. Nerezový rám pak zakončuje samotnou ocelovou plotnu. Díky svislé liště rámu kolem zdi zbytky nezapadnou za sporák a jakmile je vše uvařeno, jednoduše se setřou.

Odkouření je v tomto konkrétním případě přiznané a vede horem přes plotnu, což ale neubírá sporáku na funkčnosti ani elegantním vzhledu. Celkově jsou kamna velmi kompaktní, nezaberou moc místa a jedná se o pohodlnou variantu, když chce  člověk vařit na dřevě.

Další varianty Ökoalpinu 90

Jelikož Ökoalpin sází jak na sériovou výrobu, tak následně individualizaci konkrétních kamen, není problém si generická kamna přetvořit ke svému obrazu. Ať už se jedná o výšku nebo barvu kamen, vždy záleží na zákazníkovi a jeho požadavcích. Nebojte se zeptat a vyslovit svá přání, i nejmenší detaily je vhodné konzultovat. Sporák Ökoalpin 90  se hodí jak k zabudování do kuchyňské linky, tak může stát volně v prostoru. 

Univerzální model má rozměry 900 x 600  a výšku díky nastavitelnému soklu v rozmezí 850 – 910 mm. Výrobce nabízí standardně 7 barevných provedení, navíc kamna mohou být kompletně v nerezu či v surové oceli, popř. v jakémkoli RAL odstínu. Jmenovitý tepelný výkon pro všechny typy kamen je 8 kW, účinnost 83,8% a třída energetické účinnosti A+. Pro  připojení na komín existuje až 8 variant.

Pokud máte zájem, můžete si přiobjednat osvětlení trouby a teleskopické výsuvy. Plech, rošt a vestavěný teploměr jsou vždy součástí dodávky. V případě osvětlení trouby musí však člověk počítat s instalací chráněné zásuvky. K dispozici jsou tři hlavní varianty vzhledu kamen, a to Panorama, Trend a Dekor. Panorama je označení skleněných dvířek topeniště, Trend znamená plná dvířka  v nerezové oceli a Dekor nabízí možnost dekorace dvířek topeniště i trouby.

K dispozici jsou tři hlavní varianty vzhledu kamen, a to Panorama, Trend a Dekor.
Sporák využívá výhod biotopeniště.

Proč sporák na dřevo Pertinger

Výše zmíněný model je ze série volně stojících kamen, které doplňují kamna k obestavbě, kamna na zakázku, kamna teplovodní a kamna pro gastro provozy. O těch jsme mimojiné psali i tady.

Volně stojící kamna mají své příznivce jak mezi milovníky tradičního stylu, tak toho modernějšího. Moderní a trendy styl zastupuje právě řada Ökoalpin a naopak na klasický až tradiční vzhled vsází řada s názvem Vintage. U obou se můžete těšit na výhody spojené s využitím biotopeniště, což znamená čisté hoření a vysokou účinnost. Jak Ökoalpin, tak Vintage nabízí mnoho možností přizpůsobení kamen přesně podle vašich požadavků. Vintage jsou kamna vždy volně stojící bez možnosti zabudování do kuchyňské linky.

Obecně se kuchyňský sporák na dřevo využívá primárně na tepelnou úpravu potravin. Pokud proto nad takovou realizací uvažujete, nejprve si odpovězte na otázku, jestli chcete opravdu sporák k vaření, anebo hledáte spíš něco na vytopení vašeho příbytku. Sporák má totiž malé topeniště, takže je nutné přikládat častěji a udržovat oheň. Na druhou stranu jídlo takto uvařené chutná opravdu výborně. Pokud je vaším snem topidlo, do kterého přiložíte jednou dvakrát denně, nestyďte se zeptat vašeho kamnáře – určitě vám rád zodpoví výhody a nevýhody jednotlivých topidel.

Zajímá vás něco z našich předchozích realizací sporáků nebo kamen? Pokud ano, určitě navštivte náš Facebook, kde najdete inspiraci třeba pro vaše budoucí kamna. A pokud se nás na něco chcete zeptat nebo si domluvit realizaci kamen, kontaktujte nás.

Zkuste konfiguraci kamen a zjistěte, jak by mohla vypadat!